Pytanie o to, czy w małej kuchni umieszczać stół, czy jednak z niego zrezygnować, jest stare jak świat. Stół w przestrzeni kuchennej ma wiele zastosowań. Daje nam dodatkowy blat do przygotowywania posiłków, stanowi też miejsce do ich spożywania. Nieodpowiednio dobrany potrafi jednak zagracić niewielką kuchnię.
Jeśli nie wyobrażamy sobie kuchni (nawet tej małej) bez stołu, powinniśmy dużo uwagi poświęcić wyborowi odpowiedniego mebla. W końcu kuchnia musi być funkcjonalna. Nie będzie taka, jeśli rozmiary stołu nie będą dopasowane do jej metrażu. Czy wielkość blatu to jedyne, co powinniśmy wziąć pod uwagę przy zakupie stołu?
Grunt, to dobrze wybrać
Nikt nie powiedział, że właściciele małych kuchni muszą pożegnać się z wizją stołu w kuchni. W ich przypadku dobór odpowiedniego mebla będzie wymagał po prostu większej uwagi. Nie można próbować na siłę wcisnąć dużego stołu do mikroskopijnych rozmiarów kuchni, bo zupełnie straci ona na funkcjonalności.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom tym wszystkich, których mieszkania nie zachwycają metrażem, producenci mebli przygotowali stoły do kuchni w odpowiednio mniejszych wariantach. Dzięki temu można je ustawiać w dowolnym miejscu – przy oknie, w kącie, przy ścianie. Zdecydowanie lepiej od owalnych sprawdzą się stoły prostokątne.
Nie tylko rozmiar blatu ma znaczenie
Równie ważna, co powierzchnia blatu, jest możliwość dopasowania siedzeń do stolika. Wybierając stolik o prostym stelażu, możemy dobrać do niego taborety, które w małych kuchniach sprawdzają się lepiej niż tradycyjne krzesła. Te z powodzeniem można też zastąpić krzesłami składanymi, które łatwiej jest przechowywać.
Jeśli nie wyobrażacie sobie kuchni z maleńkim stołem, możecie pokusić się o zakup stołu z funkcją rozkładania. Nie musicie z tej opcji korzystać na co dzień. Zdarzą się jednak sytuacje, w których docenicie to rozwiązanie. Jeśli w małej kuchni ma stanąć stół, to zdecydowanie lepiej, by był to model jasny, który wizualnie powiększy przestrzeń.