Obowiązkowe w diecie owoce

W diecie dzieci nie może zabraknąć owoców, które zawierają bardzo duże ilości witamin. Jednak nie wszystkie owoce są jednakowo wartościowe. Do najmniej wartościowych owoców należą bardzo lubiane przez dzieci arbuzy. Jednak arbuzów nie powinniśmy zbyt często podawać dzieciom, gdyż zawierają one zbyt dużą ilość cukru, a mało witamin. Także banany nie powinny zbyt często gościć w diecie dzieci, jednak z innego powodu. Banany są bowiem mocno kaloryczne. W okresie lata najlepiej jest podawać dzieciom przede wszystkim owoce krajowe. Małym dzieciom warto podawać rosnące w naszym kraju maliny, jeżyny, czarne porzeczki czy truskawki. Owoce te zawierają dużą ilość witaminy C, która przyczynia się do wzrostu odporności małych dzieci. Maluchom warto podawać także brzoskwinie, najlepiej te pochodzące z polskich sadów, gdyż będą one zawierały znikomą ilość konserwantów. W diecie maluchów powinny znaleźć się również wiśnie i morele. Zarówno wiśnie, morele i brzoskwinie są bogatym źródłem witaminy A. Witamina A jest witaminą, która szczególnie korzystnie wpływa na wzrok. Owoce zawierają oczywiście nie tylko witaminy, ale także sole mineralne oraz błonnik. Małym dzieciom mogą nie smakować jabłka czy gruszki podawane bez skórki, jednak ze względu na fakt, że największa ilość witamin znajduje się tuż pod skórką, owoce należy obierać bardzo cienko. Do trzeciego roku życia możemy podawać dziecku owoce przecierane, później jednak dziecko powinno jeść owoce co najwyżej pokrojone na cząstki, gdyż dzięki temu dziecko będzie mogło ćwiczyć mięśnie, które odpowiadają za prawidłową wymowę. Owoce najlepiej jest podawać dziecku surowe.